Stora ögonblick inom svensk sport

Svensk sport är något som alltid varit stort för Svenskar och något som genom åren visat sig ha en hög status även utanför landet. Det finns väldigt många händelser inom svensk sport som påverkat historien på ett eller annat sätt och det är näsan omöjligt att täcka alla. Men här kan du läsa av några av de största händelserna. Ett av det stora ögonblicket under 90-talet var när Sverige tog VM-brons i fotboll. Med den välkända sången om att gräva guld i USA lyckades lilla Sverige med sin super-trupp att vinna bronsmatchen i USA. Något som tydligt visade att Sverige hör hemma i fotbollsvärlden.

Den 27 Februari 1994 tog Sverige sitt första olympiska guld i ishockey, något om si sig var och är otroligt stort. Vad som har blivit ännu mera känt är sättet som Sverige vann finalen på straffar. När Peter Forsberg iskallt fintar målvakten och sätter straffen som gav Sverige guldet tillhör ett av Sveriges stora oförglömliga sportögonblick för många fans. Hoppar man tillbaka 12 år till 1975 finner vi ett stort ögonblick för svensk sport då bland annat Björn Borg såg till att Sverige vann sin första Davids Cup. Under det tidiga 70-talet lyckades organiserad damfotboll och dambandy slå igenom i Sverige vilket var en väldigt stor händelse.

Svensk sport och dess kända ansikten

Precis som att det finns många händelser och ögonblick som gärna tas upp inom svensk sport, finns det även många personer bakom händelserna och svenska ansikten som betytt mycket genom åren. En av det första riktigt stora namnen som spred sig genom landet och världen var Ingmar Johansson. Under 1959-1960 var han världsmästare i boxning, något som än idag räknas som en enorm bedrift. Under 70-talet dominerade Sverige i både tennis tack vare Björn Borg och i skidåkning utför med Ingmar Stenmark i spetsen. På senare år är det främst inom friidrotten som Sverige imponerat med bland annat Carolina Klüft, Stefan Holm och Kajsa Bergqvist.

Svensk sport är fylld av många hängivna supportrar