Sportfotograf

En sportfotograf arbetar ofta tillsammans med en journalist i ett team som rapporterar från stora och små sporthändelser för en särskild sportredaktions räkning. Andra sportfotografer arbetar som frilansare och då är själva försäljningen av foton en stor del av arbetet. Inom sportfoto växlar man ofta mellan att vänta på att något ska hända och mellan snabb aktion då allt måste funka under några sekunder när allt händer. Detta gäller inte minst vid olika långlopp där man som fotograf skaffar sig en bra position och sedan väntar på ögonblicket då täten passerar. Att vara sportfotograf är ett spännande och varierat yrke.

Sportfotograf är ett yrke som kan innebära en hel del resor. De flesta tidningsredaktioner som håller sig med särskilda sportfotografer skickar dessa till landets alla större arenor i samband med stora sportevenemang och för att rapportera från återkommande sporthändelser som till exempel fotbollsallsvenskan. Sportfotografer får även möjlighet att knäppa klassiska bilder som har chans att gå till historien under de allra största sporteventen. Som VM i fotboll och hockey, Olympiska spel samt Champions league – den viktigaste tävlingen inom klubblagsfotboll. Ibland flyter gränserna mellan fotboll och politik ihop. Fotot på black power hälsningen från prispallen vid Mexico-OS 1968 är ett berömt exempel på det.

Sportfotograf är ett populärt yrke som fångar unika ögonblick

Utrustning för en sportfotograf

En sportfotograf strävar efter att ta bra bilder mitt i en rörelse – helst den sekund då något avgörande händer. Det kräver en hel del kunskap och framförallt bra utrustning. Inom foto talar man exponeringstid och en sportfotografs kamera och objektiv måste ha extremt kort exponeringstid så att det kan bli en skarp bild trots att motivet är i rörelse. Det är även viktigt med en snabb kamera som kan ta många bilder i sekunden. Professionella sportfotografer använder ofta stora objektiv monterade på stativ. Även om de har arenans bästa platser kommer man inte alldeles nära sina motiv så det behövs utrustning med mycket zoom.