Fågelbilder

Många fågelintresserade drömmer inte bara om att få se olika arter utan även att kunna ta bra bilder på fåglarna. Att ta bra fågelbilder kräver som alltid inom fotografering träning. Men tack vare att fåglar finns nästan överallt, både i stan och på landsbygden är de tacksamma objekt att öva på. Förvänta dig inte att få bra bilder på direkten, bra fågelbilder kräver förutom träning, även kunskap om ljus, bakgrund, zoom och inte minst tålamod. Ge dig ut i olika miljöer och i olika väderlekar och ta så många foton som du kan, på det sättet lär du dig bäst inställningarna för bland annat ljus.

När du vill lära dig att ta bra fågelbilder gäller det att du är uppmärksam, fåglar som länge suttit stilla kan plötsligt göra en rörelse som blir bra på bild, våga prova att trycka av kameran. Var inte rädd för bilden ska bli oskarp för att du fångar fågeln mitt i en rörelse, just den rörelsen kan ge bilden ett liv och en personlighet. För att undvika att bilden blir skakig gäller det, förutom att hålla kameran stilla, även att använda rätt exponeringstid. Vilken tid som du ska använda beror både på ditt objektiv och hur stadig du är på handen.

Fågelbilder kan vara en rolig hobby att utveckla

Fågelbilder som fångar ögonblicket

Om du vet om att du skakar mycket, kan det vara en bra investering att köpa ett stativ. Exponeringstiden kan då kortas, vilket i många fall ger klarare skärpa. Ett tungt stativ står stadigare än ett lätt, men är du ute i naturen kanske du inte vill bära för tungt. Ett bra tips om du vill ta fågelbilder eller andra bilder på långt håll är köpa en kamera med vibrationsdämpning. Den känner av dina rörelser och kameran flyttar automatiskt linsen eller sensorn åt motsatt håll. Det hjälper dig att använda upp till fyra gånger längre exponeringstid utan att få oklara bilder.